Ideea cu asociatia a venit in anul 2016 cand impreuna cu Sergiu Benea, Albu Valentin si Liviu Hrisca ne bateam capul cum sa facem sa avem mai mult peste in judet.

Suntem patru pescari din Piatra Neamt, oameni simpli, cu familie si serviciu. Ne pasa de pescuitul sportiv din zona incat suntem dispusi sa investim timp si bani in incercarea de a misca lucrurile in directia buna.

O sa spuneti ca avem atatea probleme in Romania incat pestii ne mai lipsesc… Este adevarat. Traim intr-o societate stresanta in care grija zilei de maine ne ocupa ziua de azi. Este un cerc vicios care ne consuma energia si ne imbolnaveste… Cateva ore in natura reprezinta o binemeritata pauza fizica dar si mentala. Aerul curat, soarele si ciripitul pasarilor este o adevarata terapie iar daca ne intoarcem si cu un peste acasa pe care sa il servim cu familia, ziua este perfecta. Avem nevoie de astfel de activitati care sa ne scoata din cotidian, sa ne apropie de natura, sa ne dea energie.

(Eu cu Liviu la pescuit in Delta)

Satui sa mergem cate 200-300 de km ca sa avem o partida de pescuit decenta, ne intrebam de ce salba de lacuri din judet nu mai tine peste. Raspunsul e simplu. Lipsa popularilor, braconajul si pescuitul intensiv (cu retinerea exemplarelor sub limita) a dus la reducerea populatiei de pesti rapitori dar si pasnici.  O stim si noi, o stiu toti pescarii din zona. Este aceeasi situatie in toata tara.

(In dreapta Sergiu Benea, in mijloc Albu Valentin iar in stanga subsemnatul, Tanasa Cornel – la pescuit de pastrav pe Tarnava Mare, Zetea)

Ce putem face sa fie mai bine? 

E simplu. Sa populam, sa facem actiuni antibraconaj si sa educam pescarul nemtean ca un peste viu este mult mai valoros decat un peste mort. Toate aceste activitati nu pot fi facute legal decat daca ai personalitate juridica, astfel ca deschiderea asociatiei a fost un pas necesar. Dupa luni de plimbat hartii, bani dati si ore de stat la cozi am reusit si astfel a luat fiinta Asociatia Clubul Sportiv de Ecologie Prieteni Pescari.

(Multumesc Albu Cristi, whiteman.ro pentru sigla. Ne reprezinta perfect)

Obiectivele pe care ni le propunem sunt populari cu puiet de crap, platica si pastrav pe lacurile Batca Doamnei, Vaduri si Pangarati.

Organizarea de concursuri de pescuit amicale, in special pentru copii dar si pentru adulti.

Actiuni antibraconaj in colaborare cu jandarmii (dupa ce o sa reusim achizitionarea unei barci cu motor si a unei masini a asociatiei).

Cum spuneam suntem oameni simpli. Nu am castigat la loto iar timpul liber ne este limitat de serviciu si obligatiile de familie. Niciunul din obiectivele de mai sus nu pot fi atinse daca suntem doar patru oameni. De aceea fac apel la voi, pescarii din Neamt sau din tara care gandim la fel si vor sa se implice. Fara bani nu putem cumpara puiet de peste si fara munca de voluntariat nu putem iesi in actiuni antibraconaj.

In acest sens, o sa instalam in magazinele de pescuit importante din oras cate o urna pentru donatii (un leu inseamna cativa alevini eliberati) .

Multumesc pe aceasta cale S.C. Iacob Mob pentru sponsorizare, in special managerului Ionut Iacob, un pescar cu suflet mare care a donat aceste urne!

O alta sursa de finantare sunt redirectionarile de 2% din impozitul pe venit prin formularul 230. Orice salariat ne poate face aceasta donatie fara nici o cheltuiala din partea lui. O sa ne ocupam de completarea formularului si de depunerea lui, tot ce trebuie sa faceti este sa il semnati. Va rog sa ne contactati la adresa de email tanase_cornel@yahoo.com (deocamdata nu avem un telefon al asociatiei).

Deasemenea, orice firma din Romania poate directiona 20% din impozitul pe profitul anului in curs catre un ONG. Sponsorizarea este o cheltuiala deductibila din impozitul pe profit datorat statului, deci costul pentru companie este zero.

Prin sponsorizare directa la orice sucursala a Bancii Transilvania, in contul Asociatia Clubul Sportiv de Ecologie Prieteni Pescari
RO49BTRLRONCRT0348738801

Inca nu indraznim sa visam la un sediu unde sa putem face intalniri dar sper sa gasim o locatie unde o data pe saptamana, sa ne vedem si sa vorbim de pasiunea noastra, pescuitul. O sa va tin la curent.

Sper ca efortul nostru va gasi ecou in inimile pescarilor si ca impreuna vom incepe sa ne gospodarim de acum incolo mai bine.

Fire intinse, si sa ne vedem sanatosi pe ape!

Tags: