P1220774

Avem o pasiune tare ciudata… se bazeaza pe suferinta unor vietati care nu ne-au gresit niciodata cu nimic. Stiu, stiu… pestii nu simt durerea cum o fac oamenii, nu au suflet, sentimentul de teama sau bucurie. Sau poate ca da?

Nu stiu cum sa va explic… Poate suna ciudat insa de multe ori am simtit frica din partea unor pesti. Momentul cand realizeaza ca naluca pe care au atacat-o nu e un peste prada ci e tocmai pradatorul si incearca din rasputeri sa scape. Sau atunci cand vad mana noastra cum se indreapta spre ei si incep imediat sa se zbata…

Am incercat la un moment dat si vanatoarea insa nu mi-a placut tocmai pentru ca acolo nu puteam face Catch and Release šŸ™‚

Dar sa revenim la titlul acestui articol… Cum poate un peste sa fie fericit? Cu siguranta e fericit cand il punem inapoi in apa si ii daruim viata. Va recomand si voua, atunci cand aveti ocazia sa va intalniti cu exemplare mature, reproducatoare (trofee) sa le redati libertatea. Chiar daca ratati o masa (care oricum se uita), ramaneti cu o amintire placuta. Daca mai aveti si norocul sa o imortalizati in fotografii sau o filmare, atunci e ceva cu care va puteti mandri toata viata…

P1220780Bine ar fi sa nu mai pozati pestii prin bucatarii, chiuvete sau pe betoanele din fata blocului ci sa o faceti in natura astfel incat sa rezulte un tablou frumos.

Daca doriti sa mancati un peste (ceea ce este pana la urma normal) atunci opriti exemplarele de marime medie. Incercati sa nu le prelungiti suferinta prin juvelnice de fier sau agatate de agrafe si plimbate in urma barcii o zi intreaga ci omorati-le imediat!

Cu siguranta sunt zeciĀ  de pescari care spun: „De ce sa le dau drumul?! Sa ii prinda ceilalti in plasa mai tarziu?” Am auzit din pacate de multe ori frazele acestea. Mi se pare cea mai penibila scuza si ii pun pe acei pescari pe aceeasi treapta cu braconierii, din punct de vedere al respectului fata de resursa acvatica! Respect fata de cei fara de care acest hobby nu ar exista: PESTII.

Pentru mine, pescuitul este un stil de viata. Miscarea, aerul curat si timpul petrecut pe malul apei imi da energia si puterea sa infrunt problemele cotidiene care se pare ca ne asalteaza din ce in ce mai mult in acest secol. Cu siguranta ca mine sunt sute. Placut ar fii sa fim mii si impreuna sa ne luam inapoi apele din mainile braconierilor si a legiuitorilor corupti care nu isi vad decat propriile interese!

La aceasta partida de pescuit, am folosit urmatorul echipament: