Povestea a inceput in 2013-2014 cand mi-a venit ideea sa fac un grup de pescuit. I-am pus numele ,,Spinning la Clean” pentru ca aceasta specie este cunoscuta tuturor pescarilor si se intalneste in toate apele noastre si astfel voi aduna cat mai multi membri care au ca pasiune comuna pescuitul acestui peste.

foto 1

Sunt adeptul stilului Catch&Release insa cu toate astea cred ca nu este nimic gresit daca vrei sa opresti doi, trei pesti pentru o masa impreuna cu familia. Problema apare atunci cand nu te poti opri si orice peste, mic sau mare, pe cale de disparitie sau nu, sfarseste intr-un fund de sac… Daca inainte de anii 90 abundenta faunei acvatice facea fata asaltului pescarilor de toate felurile, in prezent apele sunt saracite. Motivele le stim cu totii: braconajul, lipsa popularilor, pescarii ,,sportivi”. Cum sa schimbi mentalitatea unei generatii, cum sa explici ca doua, trei ore petrecute pe malul apei iti aduc nenumarate beneficii organismului, atat la nivel fizic cat si la nivel mental si ca pestele este un partener in acest sport? Fara el trebuie sa recunoastem ca nu am sta atat pe malul apei…
Este greu sa te lupti cu mentalitatea unei generatii. Am dat 2 lei pe momeala, 3 pe benzina trebuie sa prind peste de 10 lei sa fiu pe profit… Dar cu emotia unui drill cum ramane? Cu bucuria si mandria unei fotografii frumoase cu care te lauzi o viata? Cu satisfactia ca ti-ai depasit un record?

foto 2

De-a lungul celor aproape trei ani de cand activam pe Facebook am incercat sa promovam aceste idei prin toate metodele. Am fost primii care:
Am organizat intalniri de socializare/pescuit unde sa putem discuta aceste aspecte dar si sa sa ne cunoastem mai bine si sa facem ceea ce iubim atat de mult – sa pescuim. Ne-am vazut la Izvorul Muntelui Bicaz, la Belis si in Delta Dunarii. In 2016 ne propunem sa continuam aceste actiuni astfel incat sa formam un nucleu puternic cu care sa inaintam in munca noastra.
Am organizat cu sprijinul sponsorilor concursuri de pescuit online, atat in 2014 cat si in 2015, totalizand in acesti doi ani premii de peste 5500 de lei in bani cash, vouchere magazine pescuit si alte produse. Cu aceasta ocazie s-au eliberat zeci de reproducatori si s-a aratat generatiei tinere ca se poate pescui si altfel, finalitatea drillului nefiind in frigider ci in apa…

foto 3

Pentru 2016 ne-am propus sa populam o apa publica din Romania. In momentul de fata avem adunati 1800 de lei cu care vom cumpara puiet si ii vom elibera intr-o locatie aleasa prin vot de catre sponsorii si participantii concursului din 2015. E mult? E putin? Nu stiu…. Insa intrebati-va asta: cand ati scos ultima oara din buzunar un leu si ati populat cu un peste? Treziti-va! Daca nu avem noi, pescarii, grija de apele unde ne petrecem timpul, nimeni nu o sa aiba grija de ele. Nu vedeti ca 90% din asociatii iau taxa pe apele concesionate si nu fac nimic? Nu combat braconajul, nu populeaza, nu ecologizeaza zonele concesionate…
Am pus la punct un regulament al grupurilor care incurajeaza postarea de fotografii si filme care sa exprime bucuria de a pescui, placerea de a sta in natura si emotiile pe care acest sport ni le ofera. De aceea pe grupurile noastre nu o sa vedeti poze cu pesti eviscerati, pozati prin bucatarii sau pe asfaltul din fata blocului.
Deasemenea se incurajeaza discutiile argumentate, civilizate din care membrii mai putin avansati pot invata multe. Intotdeauna este bine sa intrebi pe grup inainte sa dai banii pe un produs. Primesti informatii valoroase care te ajuta sa alegi raportul calitate pret cel mai bun si astfel sa economisesti.
Ca proiect de viitor este infiintarea unei asociatii de pescari, pentru pescari care sa fie interesata in primul rand de actiuni antibraconaj si de populari si nu de profit. Este foarte greu sa gasesti oamenii potriviti insa nu este imposibil. In prezent actele sunt depuse si o sa deschidem prima filiala in Piatra Neamt. Dupa ce capatam experienta si vedem ca lucrurile decurg pe un fagas normal, intentionam sa deschidem filiale in cat mai multe judete din Romania si sa avem cat mai multe concesiuni pe care sa le administram corect! Si cum altfel sa gasim oamenii potriviti daca nu prin grupurile de pe facebook?
In momentul de fata suntem sapte administratori care avem grija de cele sase grupuri ale noastre: Spinning la clean (3622 membri), Spinning la stiuca (2517 membri), Spinning la salau (1322 membri), Spinning la biban (794 membri), Spinning la avat (749 membri) si Spinning la somn (122 membri) cu un total de 9126 de membri. (in momentul scrierii acestor randuri)
Administratorii sunt: Cornel Tanasa (Piatra Neamt), Liviu Hrisca (Bucuresti), Iancu Paul Victor (Oradea), Ilea Relu Marian (Tg Mures), Dominic Abel Fabian (Lacul Rosu – Harghita), Olx Gabriel (Bicaz – Neamt) si ultimul venit in echipa Balas Sergiu (Sfantu Gheorghe – Covasna). De ce atat de multi admini? Pentru a preveni abuzurile care se fac pe atat de multe grupuri unde un singur admin ,,taie si spanzura”. Avem un regulament intern care nu ne permite excluderea membrilor fara votul celorlalti administratori si fara un motiv intemeiat.
Nu ne intereseaza sa avem un numar cat mai mare de membri ci ne intereseaza calitatea lor, de aceea nu acceptam pe oricine in grupurile noastre. De exemplu nu primim membri care nu au pe profilul lor fotografii legate de pescuit…
Saptamanal ma trezesc fara voia mea in diferite grupuri de pescuit cu care nu am nici o treaba… Cred ca ati patit si voi la fel. Niciodata nu facem asta… De ce sa adaug o persoana fara acceptul ei? Ca sa pot spune apoi ca am un grup cu cateva mii de membrii?! Cati dintre ei isi doresc cu adevarat sa fie acolo sau stiu ca au fost adaugati?

Am vazut admini care nu se sfiesc sa injure ca la usa cortului, sa dea afara si sa blocheze membrii doar pentru ca au avut curajul sa le dea o reprica in contradictoriu. Care este calitatea acelor grupuri? Ce incearca sa promoveze? Care este scopul lor? Sunt probabil intrebari la care nu vom afla raspunsuri niciodata. Insa ei sunt admini si au sute si mii de membrii, adaugati cu forta si care trebuie sa preamareasca dictatorul sef, altfel este dat afara din grup si injurat de el si acolitii lui! Sfatul meu este sa va feriti de asemenea oameni…
Suntem mandri de realizarile noastre si cred ca facem bine ceea ce facem! Drept dovada tot mai multe grupuri se inspira din ideile noastre si asta nu face decat sa ne bucure. Pana la urma asta e si ideea. Cu mic cu mare sa incepem sa promovam pescuitul sportiv, lupta antibraconaj si respectul fata de ape.
Desigur ca au fost si impedimente. Fosti admini cu care nu ne-am portivit, incercari de a frauda concursul de pescuit din 2015 si tot felul de ,,binevoitori” care nu pot concepe ca un grup de oameni vor sa faca bine fara a avea intentii ascunse.
Cu toate astea mergem inainte. Este foarte important sa intelegem ca pana nu ne vom implica fiecare din noi cu cat de putin putem, nu se va schimba nimic in bine. Vom ajunge sa ne uitam la filmele de pescuit din afara si sa platim in euro ziua de pescuit pe incintele private. Asa ca sunati la 112 de fiecare data cand vedeti activitati de braconaj (chiar daca pe termen scurt nu se rezolva nimic, acele reclamatii se aduna si vor fi bagate in seama), dati drumul reproducatorilor astfel incat sa asiguram perpetuarea speciei, faceti curat dupa voi si de fiecare data cand puteti, faceti o cheta locala si populati cu cativa pesti. Nu exista satisfactie mai mare decat sa stii ca faci ceea ce trebuie!
Daca considerati ca cele spuse mai sus sunt conforme cu gandirea voastra, va asteptam sa va alaturati noua pe unul din grupurile de mai sus! Pana atunci fire intinse si sa ne vedem sanatosi pe apa!