stiuca 1

Sunt pescar de răpitor de 15 ani. Am început sa prind știucă și biban pe bălțile de pe lângă Siret și clean pe râul Putna. Asta pana am reușit sa prind primii mei șalăi pe râu. Zonele preferate sunt malurile sălbatice ale Siretului cât și lacurile de acumulare de pe cursul acestuia.

portret

La o ieșire pe gârlă primesc de la bunul meu prieten Ștefan, un vobler de la Tase. Îmi zice ” Ia și da cu ăsta” cu o încredere de parcă sliderul avea deja câteva știuci de metru prinse și un șalău de 9 kile la activ. Scot sliderul din ambalaj și încep sa îl întorc când pe o parte când pe alta. Rămân plăcut surprins de calitatea finisajelor, de culoarea naturala pe care o ascunde lacul destul de gros (rezista la atacurile colțoșilor ) și de ancorele extrem de ascuțite care, bineînțeles, nu m-au iertat pana nu au dat de sânge. Trebuie încercat îmi zic…

Trece vreo săptămână și ajung pe Siret. Apa extrem de limpede, rece și parcă pustie. Din când în când mai curgea la vale câte un sloi de gheata care nu părea sa deranjeze flota de lebede ancorate mai la mal căutând pesemne ca și mine, pește. Bag un shad pe jig și lansez…și lansez…și mai lansez o dată…nimic! Schimb, bag altul, mai natural…și dai și dai.. nimic. Nu-i aici. Trebuie sa schimb locul. Mai lansez o dată și gata. Deschid trusa iar gândindu-mă ce sa bag. Îmi face cu ochiu’ ăla de la Tase. Îl pun pe agrafa și mă joc un pic cu el la mal sa văd ce știe. Observ ca are o bătaie pe flancuri când se scufundă încet. Lansez! Prima oară am zis ca e construit cu motor incorporat, așa departe sa dus. Ce are ăsta frate în el? Îl las sa ajungă pe albia scăldată de curent, plina de piatră și scoică măruntă, ridic și număr cam 5 secunde pana aterizează iar pe substrat. Este exact ceea ce speram sa facă. Sa plutească cât mai mult intre ape ca peștele sa aibă timp sa îl vadă și în afară de asta unde mai pui ca bate pe cădere. Ridic iar și număr 3 secunde când. .BANG…un atac extrem de violent, ca și când era ultimul oblete din gârlă. Îl aduc la mal după un drill relativ scurt și ce sa vezi.. o frumusețe de șalău de 4.8 kilograme. Nu îmi vine sa cred..chiar așa la prima lansare cu „Tase”?

salau 1

Întâmplare îmi zic și schimb locul. Lansez iar și pe cădere, fără sa recuperez măcar un metru de fir, alt atac!!! La fel de violent. 

stiuca 2

Am mai ieșit pe gârlă de câteva ori și de fiecare dată am prins cu voblerul magic.De fapt nu cred ca este magie. Materialele de buna calitate, culoarea naturala pe care am folosit-o a mers de minune și sa nu uit de ancore care după zeci de lanseuri încă mă mai mușcă când nu sunt atent. Ceea ce m-a frapat este faptul ca în februarie, când peștii se lasă foarte greu păcăliți, am reușit sa transform partide de pescuit ce păreau anoste în experiențe cu multa adrenalina și cu drilluri de excepție. Mai vreau și eu 2 va rog 😈.

 

Articol scris de Ganea Andrei – Focsani, 2016