Din start va spun ca nu exista asa ceva… La cum evolueaza tehnologia, mereu apare cate o noutate care promite marea cu sarea. De multe ori e marketing insa sunt si produse cu adevarat revolutionare.

Cand vorbim de o lanseta pentru naluci nereactive (naluci soft armate cu jig), ne intereseaza un blank cat mai usor si senzitiv cu actiune fast sau extra fast.

Despre blankul SJ 762-1 HM de la North Fork Composites pot sa va spun ca a fost dragoste la prima vedere.

Cine nu a auzit de Legenda Gary Loomis?!

Este un blank de actiune extra fast, putere light fiind recomandat a se folosi cu naluci intre 3.5 gr – 10.5 gr, desi nu gafaie la ansamblu jig naluca de 20 grame,  aceasta fiind plaja maxima cu care poate fi incarcat in siguranta.

Lungimea de 2.25 metri nu poate decat sa ma incante, tendinta personala din ultimii ani a fost sa merg pe lansete dintr-o bucata cat mai lungi de pana la 2.4 metri! Avantajele sunt numeroase: lansari lungi, control in drill, intepari mai bune, unghi mai mare a firului cu apa deci senzitivitate sporita.

Cand i-am trimis lui Andrei (A Sava Custom) blankul, am stabilit impreuna restul componentelor.

Mandrina ALPS MVT Carbon. 

Fabricata de inginerii niponi dintr-un material numit ,,TORAY”, un carbon special, foarte usor si rezistent care promite sa intensifice vibratiile din blank astfel incat sa simti pestele inainte sa atace 🙂

 

Personal nu am patit asta, insa recunosc ca e cel mai comod grip pe care l-am folosit vreodata. Pot sa va mai spun ca simt vibratia gumei pe cadere iar pe ultimii metri de recuperare se amplifica intr-un fel de bazait pe care il simti in podul palmei. 

Ca sa nu anuleze/atenueze transmiterea vibratiilor, Andrei nu a folosit spuma sau umplutura de hartie pentru prinderea mandrinei de blank, materiale care ar forma o bariera intre cele doua componente.

Despre inelele Fuji Torzite cel mai bine spune producatorul. 

,,The ideal guide is formed by a metal frame and a ceramic ring, maximising the potential of the rod, reel, and line. (…) The New Fuji TORZITE is the best ring we have ever created.”

Foarte usoare (pe un blank light sau ultralight merita investitia), rezistente, cu o pastila ceramica care permite o alunecare a firului mult mai buna, deci senzitivitate marita, lanseuri mai lungi si o uzura mai mica a firului. 

Am vrut o greutate cat mai redusa a lansetei (obiectiv bifat la 115 grame), de aceea am mers pe un split grip minimalist. Pluta tigrata de calitate a intregit aspectul sobru al lansetei. Nu pui brizbrizuri colorate pe o sabie de samurai 🙂

 

Dupa cateva saptamani, (cam vreo sapte) a venit momentul mult asteptat. Lanseta se afla in mana mea. Echilibrata, agera si comoda,  ma invita parca sa mergem la vanatoare de salai…

Pentru mulineta, m-am orientat spre un Shimano Twin Power C 2000S. Mi se pare alegerea ideala pentru un blank light si fire textile subtiri.

La 195 de grame, se completeaza perfect cu greutatea lansetei rezultand un ansamblu de doar 310 grame.

Tamburul shallow se incarca perfect cu textilul de 0.12 DAIWA TOURNAMENT X8 EVO, un alt produs de exceptie pe care il gasiti in stoc la prietenii de la www.magazinoutdoor.ro.

Nu vreau sa termin articolul pana nu subliniez importanta unui fir textil de calitate in pescuitul cu jiguri si naluci soft… Degeaba ai cel mai senzitiv echipament daca f face burta in apa si ,,fura” toate acele atacuri seci, maraite. Nu tot timpul vezi firul. Mai ales pe Izvorul Muntelui unde salaul sta la 15-20 de metri adancime!

Bineinteles ca am iesit nerabdator in teste sa vad daca a meritat investitia… Rezultatele nu s-au lasat asteptate… Doua atacuri, doi pesti scosi la pozat… 

Ca o concluzie personala revin la vorba englezului: ,,sunt prea sarac sa imi permit lucruri ieftine! ” Daca ai grija de el, te bucuri de acest combo ani la rand si il lasi mostenire copiilor! 

Fire intinse si sa ne vedem sanatosi pe apa! 

Update 2018

 

 

Tags: , , , , , , , ,