Cred ca pe la inceputul lui 2016 l-am sunat pe Andrei Sava, de la ASava Custom si l-am rugat sa imi faca o lanseta pentru pescuitul cleanului/pastravului pe care urma sa o folosesc cu voblere mai grele si pe rau (curent mai puternic).

Daca sunt 100% multumit de prima lanseta pe care mi-am facut-o la el, aceasta nu se preteaza pescuitului in curent sau cu naluci de 5-7 grame. Este un veritabil ultra light potrivit pentru lacuri.

Se cerea un blank mai puternic insa suficient de fin cat sa dea voie voblerului sa lucreze natural si cu rezerva de putere in drill sa pot pune presiune pe peste atunci cand e cazul. E stiut ca pe rau pestele se foloseste de curent si incearca sa intre in prima agatatura care ii intra in cale si atunci trebuie sa avem cu ce il struni.

La pastrav, nu mai spun. Daca lanseta nu e suficient de moale si de fina sa amortizeze socurile pe care acest peste le da il bat, atunci o sa ratam la intepare sau in drill aproape toti pestii.

Ca de obicei, dupa ce i-am explicat ce doresc de la noua lanseta si in ce conditii urma sa o folosesc m-am lasat pe mana lui. Stiam ca nu o sa fiu dezamagit si asa a si fost.

Am piticii mei pe creier cand e vorba de o lanseta. Am o dimensiune standard la care sa fie montata mandrina fata de cotor, blankul sa fie dintr-o bucata si sa fie lung de 6,6-7 ft. Deasemenea nu imi place pluta pe maner si prefer eva neagra de calitate.

Desigur sunt destul de exigent in privinta calitatii componentelor folosite (mandrina, inele, etc) dar si a modului in care sunt asamblate. De prea multe ori la inceputurile mele de pescar am dat 400-500 de lei pe o lanseta ca sa vad dupa un an ca se misca mandrina sau ca sar pastilele de pe inele. Intr-un cuvant sunt prea sarac sa imi iau lucruri ieftine. Prefer sa strang cateva luni si sa imi iau un lucru de calitate decat sa ma grabesc si sa iau o ieftineala de unica folosinta. Economia se face cand ai o lanseta de cativa ani, o cunosti si o exploatezi la potential maxim, te bucuri de ea si in acelasi timp e ca in prima zi cand ai cumparat-o.

Andrei mi-a recomandat cateva blank-uri si pana la urma m-am oprit la  FW 702-1 de la North Folk Composites. M-a speriat un pic actiunea extra fast insa dupa ce am vazut curbura in sarcina si am discutat cu Sava m-am mai linistit. Era ce trebuie. 

Am asteptat ca un copil in ziua de Craciun sa ajunga la mine iar dupa vreo doua luni deja ieseam cu ea la pescuit. Se comporta asa cum imi doream si sper sa am parte de cat mai multe drilluri. 🙂

Asemenea bijuterie nu puteam sa o imperechiez decat cu o alta 🙂 Asa ca un Vanquish C2500HGS o echilibreaza perfect. Am ales varianta HG pentru ca urmeaza sa folosesc batul 90% pe rau unde un procent mare de recuperare este esential pentru o prezentare corecta a nalucii…

De acum, astept primavara sa o pun la treaba mai serios. Numai bine poate o sa am timp iarna asta sa imi fac si cateva voblere.

Multumesc ASava Custom! Cuvintele sunt de prisos, mai bine las pozele sa vorbeasca pentru mine.

Tags: , , , , , ,