Liber la pescuit pe Lacul Rosu
Lacul Rosu este situat in judetul Harghita pe cursul superior al raului Bicaz, la 980 metrii altitudine. Este cel mai mare lac de baraj natural din Romania fiind format in 1837 prin prabusirea unui portiuni de versant al Muntelui Ucigasul barand astfel raul Bicaz. Lacul astfel format are o suprafata de aproape 13 hectare o lungime de 2,5
km, o latime de 150-200 metrii si o adancime maxima de 10,5 m. Volumul lacului este de 680000 mc. Lacul Rosu mai este numit si Lacul Ghilcos sau Ucigasul, numele de Lacul Rosu provine de la argilele cu oxizi de fier ce sunt transportate de afluenti si depuse in lac.
Sunt multe legende despre aparitia lacului. Cea mai raspandita este aceea a unei povesti de dragoste dintre un baiat secui si o fata deosebit de frumoasa, pe nume Eszter. Dupa ce a cerut-o in casatorie, flacaul a fost chemat in armata, iar Eszter a ramas cu inima franta. In timp ce isi astepta alesul, un bandit a zarit-o si s-a indragostit pe loc de ea. Tanara a fost rapita si dusa la o pestera ascunsa, in stancile Cohardul-Mic. Desi banditul ii oferea fetei comori nemaivazute, Eszter se ruga in fiecare zi muntilor cu gandul la iubitul sau. Natura i-a raspuns si s-au pornit furtuni puternice. Muntii au inceput sa se prabuseasca, iar frumoasa fata si banditul au fost prinsi sub stanci. Asa s-a nascut Lacul Rosu, in care, spun localnicii, se pot zari si astazi ochii gri-verzui ai lui Eszter.
Acum câteva zile am decis împreună cu soția sa ne petrecem un weekend în aceasta zona pitoreasca. Ca de obicei, am închiriat de la prietenul meu Abel (telefon: 0740432317) o camera situata la doar cinci minute de mers pe jos de lac. Asa pot lasa masina in parcare si pot sa ma bucur de palinca de calitate din zona 🙂
Regulamentul de pescuit, este:
- Pescuitul este permis numai in baza permisului de pescuit emis de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura si numai dupa achitarea tarifului de pescuit zilnic/ saptamanal/ lunar la APNCB – HRA.
- Este obligatorie pentru fiecare pescar, respectarea legislatiei romanesti privind pescuitul.
- Pescuitul este permis numai pe Lacul Rosu.
- Pescuitul salmonidelor (pastrav indigen, pastrav curcubeu, lipan, coregon) si a boisteanului este strict interzis.
- In cazul capturarii accidentale a pestilor de mai sus, acestia vor fi eliberati imediat.
- Pescuitul incepe o data cu rasaritul soarelui si se termina la apusul soarelui.
- Pescuitul din barca este interzis.
- Pescuitul la copca se face pe proprie raspundere si este permis numai in zona semnalizata in acest sens de catre APNCB-HR.A.
- Este interzisa folosirea motoferastraielor sau a altor instrumente cu combustibili fosili in scopul realizarii copcilor.
- Pescuitul in scop recreativ – sportiv pe Lacul Rosu, se exercita numai de pe mal, cu o singura undita prevazuta cu cel mult doua carlige.
- In sezonul estival (1 mai – 15 septembrie) este interzis pescuitul in zona delimitata de catre APNCB-HR.A pentru activitatea de agrement cu barci.
- Este interzisa recoltarea oricaror altor vietuitoare acvatice (raci, broaste, etc)
- Este strict interzisa aruncarea in lac sau pe mal a deseurilor de orice fel.
- Este interzisa aprinderea focului precum si taierea vegetatiei de pe mal.
Taxa de pescuit este de 18 lei de persoana/zi.
Nu am avut nici un stress avand in vedere ca gheata depasea grosimea de 40 de cm. Capturile au fost putine insa vremea absolut superba si soarele ce a stralucit pe cer toata ziua, ne-a bucurat mai mult decat orice peste.
Cu siguranta lacul ascunde exemplare mari de stiuca si pastrav avand in vedere ca pana acum un an, pescuitul a fost interzis. Cand prohibitia va permite, cu siguranta merita facuta o partida de spinning pe aceasta apa. Nu doar pentru posibilele trofee dar si pentru aerul curat si peisajele de vis!
Ma bucur sa vad ca tot mai multi pescari de spinning incep sa vada pescuitul ca pe un sport si nu ca pe o sursa de hrana si aleg sa elibereze o mare parte din capturile lor. Nu pot decat sa fiu mandru si sa sper ca in timp, pescarii isi vor ocupa locul binemeritat, acela de protectori ai apelor!
Pana data viitoare va doresc fir intins si sanatate!