PESCUITUL VARA PE LACURILE DE MUNTE
Dacă primăvara pescuitul pe lângă maluri cu voblere face legea, vara lucrurile se schimbă. De ce? Pentru că și condițiile se schimbă. Acum nivelul apei începe să scadă, temperatura crește și nivelul de oxigen este redus, mai ales în straturile superioare. Toți acești factori duc la o migrare a majorității peștilor, la un nivel unde termoclina se formează. Deci vor coborî în substrat, unde curenții de apă le asigură oxigenul și hrana necesară. Primii care o fac sunt peștii pradă, fiind urmați de peștii răpitori.
Pe lacul Izvorul Muntelui, termoclina se formează intre 10 și 15 metri iar până în toamnă, pe aceste adâncimi trebuie să căutăm peștii vizați cu toate ca nu e o regula. Am prins foarte bine și la 25-30 de metri. Și aici mă refer în special la biban. La cel de peste 30 de cm îndeosebi.
Pescuitul la asemenea adâncimi ridică unele probleme…
Prima ar fi legată de capacitatea nălucii de a ajunge repede la adâncimea dorită și de a fi capabilă să rămână acolo, în ciuda curenților de apă subacvatici care deviază năluca sau fac burtă firului și ne împiedica să avem contact in permanență cu substratul.
A doua tine de gradul de vizibilitate.. La 10, 15 metri ca sa nu spun mai jos, lumina este practic inexistentă. Bineînțeles că peștii răpitori dispun de o linie laterala plină de senzori care le permite să simtă vibrațiile din apă, însa nu ar fi in avantajul nostru să adăugam și un stimul vizual? Cum? Folosind vopsele fosforescente care să aprindă pofta bibanilor.
In 90 la suta din cazuri, vara pescuiesc cu pilkere. Greutatea de 8, 10 sau 14 grame îmi permite să mă adaptez adâncimii la care pescuiesc iar fosforul îmi da acel plus care face diferența.
În anul 2012, marea majoritate a peștilor prinși în concursul de pescuit la biban pe lacul Izvorul Muntelui, a fost făcută cu pilkere. Profesioniștii au înțeles avantajele folosirii acestui tip de năluca în pescuitul la adâncime.
Pentru a avea și mai multe șanse, trebuie sa abordam partida de pescuit din barcă, unde sonarul este de neprețuit, mai ales atunci când avem de-a face cu locuri noi.
Una din cele mai bune zone de pescuit cu pilkere, este la Izvorul Alb. Trebuie să căutam pragul situat perpendicular pe mal, cu cădere de 3-4 metri de la mijlocul platoului, unde bibanii sunt acasă toată vara.
Ne vom ancora pe apă mai mică și vom arunca pilkerul spre prag, trăgându-l cu ușoare ridicări. De obicei, atacul este violent si va avea loc in primii cinci metri de recuperare. Daca aveți rateu, nu scoateți năluca din apă. O lăsați din nou să coboare și atacul va continua în cel mai scurt timp.
Dacă sunteți la birou și vreți să evadați pentru câteva momente, vă propun să luați o scurtă pauză 🙂 GALERIE VIDEO
Să ne vedem sănătoși pe apă! Fir întins!