Salaul de Bicaz
Recunosc… pescuitul salaului este unul din cele mai tehnice si grele stiluri de pescuit. Este un peste mofturos al carui apetit se lasa influientat de o multitudine de factori externi. Poti sa faci cateva partide si sa nu ai nici un atac iar intr-o ora sa prinzi captura vietii. Poate de asta imi place atat de mult sa pescuiesc la aceasta specie.
COMPORTAMENT
Este un peste care vaneaza in majoritatea timpului prin ambuscada. Sta pe praguri sau oriunde este ceva structura si atunci cand ii trece masa prin fata isi insfaca fulgerator si cu forta prada. Prefera locurile cu apa curata, cu substrat tare (piatra sau lut). Asemenea locuri gaseste din belsug pe lacul Izvorul Muntelui – Bicaz, locul care a devenit casa unei populatii de salau in plina expansiune.
LEGENDA INCEPE IN 2014
Din surse neconfirmate, acum trei ani (2014) s-a introdus aceasta specie in lac. Nu ma intrebati cine a facut aceasta populare pentru ca nu stiu. Probabil ratele au adus prin pene icre gata fecundate de salau… 😉 Habar nu am si pana la urma nu asta e important. Cert este ca aceasta specie s-a instalat rapid pe toata suprafata lacului si il gasim din comuna Ceahlau pana la captarea de la baraj. Sunt trei generatii in lac. Cei de anul acesta (100-200 gr), cei de anul trecut (500- 900 gr) cei de acum trei ani (1500-3000 gr) si icrele care au cazut din pene care acum au intre 4 si 8 kg.
CONTEXTUL SOCIAL
Nu cred ca e nevoie sa mai spun ca majoritatea pescarilor (mai ales stationaristii) retin tot, chiar daca sunt sub limita si au 200 de gr. Probabil ca nu stiu cat de mare se poate face acest peste daca e lasat sa mai creasca sau pur si simplu nu le pasa… Trist dar adevarat! Foamea, saracia si lipsa de educatie isi pune amprenta pe majoritatea generatiei de pescari contemporana si conceptul de pescuit sportiv ca sa nu zic catch&release este privit cu reticienta.
CONCLUZII PERSONALE – PERSPECTIVA IN VIITOR
Am prins accidental inca de anul trecut aceasta specie atunci cand cautam cleanul si bibanul cu voblere.
Cu siguranta acest peste va schimba microfauna lacului si echilibrul dintre specii, devenind pradatorul de top. (Asta pana se va confirma prin captura, existenta celor 10.000 de puieti de somn romanesc, bagati in lac de aceeasi rata – o greseala din punctul meu de vedere)
Daca este sa luam exemplul lacului Colibita unde dupa introducerea salaului cleanul aproape ca a disparut, ne-am putea astepta sa se intample acelasi lucru si pe Bicaz insa parerea mea este ca nu se pot compara aceste doua lacuri nici prin intindere nici prin diversitatea si cantitatea de peste prada existent. Desigur ca salaii vor trebui sa manance (alti pesti desigur) insa personal sper sa rareasca din populatia de biban mic. De ce? Este stiut ca bibanul mananca icrele altor specii de peste ca sa nu mai vorbim de puiet. Deci pe termen lung este posibil sa vedem o scadere a populatiei de biban si o crestere a populatiei de pesti pasnici.
De ce salaul are o expansiune atat de buna? Pai in primul rand masculul ramane primavara pe ponta si isi pazeste icrele pana eclozeaza, chiar si cateva zile dupa… Asta inseamna ca bibanii nu pot reduce cantitatea de icre. Apoi intinderea mare de apa, calitatea ei, prezenta din belsug a hranei si a structurilor fac din lacul Izvorul Muntelui un producator de pesti record. Sa nu uitam de platici de 5-6 kg, bibani de 2 kg si crapi de peste 20 de kg produsi de acest lac. Daca fenomenul braconajului ar fi stopat, cu siguranta ar fii una din cele mai bune ape din Europa, prin prezenta de pesti record.
PRIMELE PARTIDE DEDICATE SALAULUI
Dupa ce am asteptat aproape trei ani am decis ca anul acesta sa fac cateva partide dedicate exclusiv acestei specii. Asa ca am lasat acasa betele de clean sa nu fiu tentat, am umplut barca de gume si de jiguri si cu sonarul pe brate am inceput sa scanez lacul in cautarea lor.
O sarcina mai dificila decat as fi crezut, mai ales datorita multitudinii de locuri unde ar putea sta. Primele partide au fost semi-esecuri ca sa spun asa si nu am prins decat exemplare mici din prima generatie, cel mult a doua.
Acestia nu au preferinte, ataca aproape orice momeala si se gasesc rasfirati pe tot lacul.
Salaii din prima generatie ( 2014 – cei cu experienta) s-au dovedit foarte pretentiosi atat in privinta marimii momelilor dar mai ales in privinta culorilor.
In aceasta perioada (inceput de toamna) prefera momelile relativ mari (intre 7 si 10 cm) in culori naturale insa nu trebuie sa ignoram verdele fluo sau alte culori tipatoare in apa mai surie.
BIG MAMA
Am observat ca prefera adancimile de 7 pana la 15 metri si ca seara poate fi prins foarte bine la vobler in mal in timp ce ziua se hraneste pe praguri sau structuri la adancime. Cei mari sunt destul de versati (probabil ca au mai avut de-a face cu pescarii) si trebuie sa fi foarte atent la orice tresarire a firului, pentru ca daca astepti ,,ciocanul” deja e prea tarziu si o sa intepi in gol.
Am reusit varfuri de 45, 50, 53 de cm culminand cu femela de mai sus care are 74 de cm si o greutate estimata intre 4.5 si 5 kg. (Nu am cantar in barca)
Aceasta a atacat pe un prag care coboara de la 4 la 13 metri, pe o naluca soft Relax Ohio armata cu jig 3/0 forma ,,walley” de 10 grame.
Dupa capturare si fotografiere, acest exemplar a fost eliberat, gest pe care va indemn sa il faceti si voi.
INDEMN LA CUMPATARE
Incercati sa priviti pescuitul ca pe o sursa de distractie si relaxare si nu ca pe una de subzistenta sau mai rau ca pe o sursa de venit prin vanzarea de peste!
Deocamdata avem de-a face cu o populatie de salau predominant tanara de aceea este foarte important ca in urmatorii doi ani sa se elibereze cat mai multe exemplare adulte, pentru a asigura un fond genetic bun, selectat dintre exemplarele ,,destepte” care s-au adaptat si au reusit sa ajunga la maturitate deci daca vreti neaparat sa mancati un peste, pastrati doi trei salai mai mici si eliberati captura pentru ca pe termen lung o sa fim cu totii castigati.
O sa continui si in aceasta toamna seria partidelor dedicate acestui peste minunat si sper la un exemplar de +8 kg – targhet pe care mi l-am impus si sper sa il ating in urmatorii doi ani!
Fire intinse prieteni pescari, sa ne vedem sanatosi pe apa!