Kazuma Izumi, un pescar profesionist de bass de origine Japoneza, produce sub sigla HMKL unele din cele mai bune naluci existente pe piata. Ca o noutate fata de restul producatorilor, acesta pune la dispozitia clientilor blankuri nevopsite. Avantajul este ca poti beneficia de calitatea unei naluci Japoneze cu traditie, pe care o poti vopsi in patternurile care au dat randament in zona ta
Prima data am intrat in contact cu blankurile HMKL anul trecut, prin intermediul lui Andrei Sava. Am cumparat cateva bucati si le-am testat pe Lacul Izvorul Muntelui cu rezultate foarte bune.
Din pacate eu nu am reusit sa fac o naluca de trei centimetri care sa ajunga si sa evolueze la 2,5-3 metri. (vorbesc de HMKL Crank 3.3 cm D.R.). Nu este nici un secret ca nalucile mici care merg cat mai jos prind foarte bine pe lacurile de munte, mai ales vara cand pestii coboara acolo unde apa este mai rece si mai oxigenata. De aceea am hotarat ca aceste naluci imi vor completa perfect trusa, mai ales ca le pot vopsi asa cum vreau, in culorile pe care le-am testat si prind bine.
HMKL Crank 33 DR, MR si TR este probabil seria cu cele mai mici crankbait-uri cu sistem long cast din lume. Aceste voblere micute (33 de milimetri), de tip crankbait sunt gandite sa evolueze pana la 2.5m adancime (modelul DR – Deep Runner), pana la 1.5m adancime (modelul MR – Medium Runner) si in pelicula sau la 10 centimetri sub (modelul TR – Top Runner)
Ce este acest sistem ,,long cast”? E o idee foarte simpla dar in acelasi timp foarte eficienta. O bila de tungsten este lasata libera sa culiseze din punctul de lestare al voblerului pana in coada lui. In momentul cand lansam, aceasta greutate se duce in coada si face voblerul mult mai aerodinamic. De aici rezulta precizie mai buna in aruncare, distanta mai mare de lansare si in plus, atunci cand nu este vant din fata sau lateral, voblerul nu se mai invarte in aer si nu ne mai rasuceste firul.
Bonus, aceste voblere sunt SUSPENDING, adica dupa ce dau trei patru ture de manivela sa cobor naluca la adancimea ei de evolutie, 2.5 metri DR-ul sau 1,5 metri MR-ul pot sa mulinez oricat de incet vreau sau sa o stopez. Pentru cei care folosesc voblerele pe sistemul, arunc si recuperez le spun un secret… foarte multi pesti se prind pe pauza sau pe jerk-uiri fine din varful lansetei urmate de pauze. Faptul ca voblerul imi sta in zona de atac a pestilor cat decid eu, este un avantaj, pentru ca in functie de gradul de activitate al rapitorului, ii dau timp sa atace. Daca este activ mulinez repede si fac jerk-uiri agresive si pauze scurte, daca e mofturos fac invers.
Exceptie face modelul TR (top runner) care este plutitor (floating) ceea ce este un avantaj, avand in vedere ca aceasta versiune de crank este gandita pentru a fi folosit pe apa foarte putin adanca. Modelul HMKL TR are 2.5 grame si este un crankbait, wakebait si un topwater in acelasi timp, cu o vibratie larga. Evolueaza in pelicula apei, sau chiar sub ea. Este o naluca perfecta pentru pescuitul cleanului si pastravului pe sub boltele copacilor aplecate peste apa. Ideal de folosit atunci cand pestii muscaresc sau se afla in apa mica din mal.
Toate aceste avantaje vin si cu un mic minus pentru modelul DR. Cum spuneam e foarte greu sa faci un vobler mic si usor sa coboare asa de jos. Acest lucru este posibil printr-o barbeta supradimensionata si printr-o reglare impecabila a ochetului tragator. O deviere fie si de jumatate de milimetru a acestuia in stanga sau in dreapta va face ca naluca sa nu mai evolueze perfect drept si la adancimea pentru care a fost creata, de aceea ceste voblere trebuie reglate la sfarsitul fiecarei partide de pescuit. Bineinteles o partida in care ati prinsi numerosi pesti si s-a pus suficienta presiune pe ochetul tragator (cel din fata de unde legam naluca) al voblerului.
Ar trebui sa stiti ca blank-urile pe care le gasiti in magazin nu sunt reglate si o sa trebuiasca sa faceti asta singuri, daca le cumparati si vi le vopsiti voi. Insa nu va speriati, este un lucru care se rezolva usor si pe care orice pescar decent de spinning ar trebui sa il cunoasca. Atentie! Pentru a fi reglate corect, aceste voblere trebuia sa aiba ancorele montate, pentru ca aceste au si rol de lest!
Cum procedam? Avem nevoie de un patent de mecanica fina (cu falci subtiri). Pe malul apei lansam naluca si o mulinam catre noi. Observam cum evolueaza. Daca bate stanga, cu patentul apucam ambele parti ale buclei ochetului tragator si foarte usor miscam in dreapta. Aceasta indoire o facem finut, un milimetru chiar si mai putin. Daca bate dreapta indoim in stanga. Repetam proba in apa si reglajul pana cand naluca vine in linie dreapta catre noi. Aceasta regula de reglaj se aplica la orice vobler din lumea asta. 🙂
Aceste voblere sunt dedicate pescuitului cleanului, bibanului si al pastravului in apele de la noi. Personal le echipez cu ancore Owner de cea mai buna calitate si sunt reglate individual de catre mine.
Sef Sorin Bontea, in concurs cu voblere HMKL custom painted TASELURES